Search This Blog

Monday, November 7, 2011

TELAH KU PILIH JALAN INI


telah ku pilih jalan ini
untuk memperbaiki diri ini
yang hina dan daif

tiadalah kekuatan pada ku
melainkan Allah lah kekuatanku

telah ku tahu jalan ini meresahkan
telah ku tahu jalan ini bisa melukakan
telah ku tahu jalan ini melelahkan
namun, ini adalah pilihanku
aku mohon kebersamaan MU wahai Tuhanku
dalam jalan pilihanku ini

aku menantikan sebuah balasan
balasan daripada MU oh Tuhan
balasan keredaan yang sangat aku harapkan 

tika aku lemah
tika aku rebah
tika aku lelah
tunjukkan lah hikmah MU ya Allah
kirimkanlah bayu kekuatan padaku

aku mendambakan kebahagiaan di balik keperitan
aku dahagakan sucinya cinta di sebalik pengorbanan
aku mengukirkan senyuman dalam lelah
dalam rebah aku berserah

telah ku reda jalan ini 
telah ku yakin jalan ini
telah ku pilih jalan ini
kerana aku ingin lebih mencintai MU ya Allah
maka permudahkanlah ya Allah


Badar313
7 November 2011

Monday, August 22, 2011

LAILATUL QADR


salam alaik..

ok.. 
aku dah penat menanda kertas peperiksaan..
- percubaan PSRA
- percubaan UPKK
- ujian prestasi

semua kertas-kertas ni nak kena settle tanda sebelum aku masuk UIA..
huaa3~ 
~sebut pasal UIA ni aku 1 hape pown x ready lg, cuak neyh~   sy x ulangkaji lagi.. huaa3~

lenguh asyik menanda jer.. rasa macam nak menulis plak.. =)
sempena dah masuk 10 hari yang terakhir ni..

haa.. aku nak share dengan kowang sedikit info mengenai Lailatul Qadr daripada buku yang aku baca.. bukunya bertajuk.. 'Keajaiban Ramadan' terbitan PTS..

moga ada manfaat ! =)

1. Malam Al-Qadr diakui lebih baik baik daripada 1000 bulan....  wow ! (Surah Al-Qadr).

2. Rekod Muslim menyatakan Lailatul Qadr jatuh pada 7 malam terakhir manakala rekod Bukhari menyatakan ia jatuh pada 10 malam terakhir.

3. Dalam hadis yang direkodkan Ali, Rasulullah berkata, "dapatkan Lailatul Qadr pada 10 malam terakhir Ramadhan. Apabila kalian kehilangan hari-hari sebelumnya, jangan pula kalian terlepas malam-malam terakhir itu".

4. Ibnu Umar merekodkan Rasulullah berkata, "dapatkan Lailatul Qadr pada 10 malam terakhir Ramadhan. Apabila kalian berasa lemah ataupun tidak mampu melaluinya, maka jangan pula kalian kehilangan 7 malam terakhir".

5. Direkodkan daripada Ibnu Khuzaimah, "sewaktu Lailatul Qadr meninggalkan kita, bumi tidak terasa dingin ataupun panas dan matahari terlihat berwarna merah pudar".

6. Ahmad merekodkan, "pada hari itu tidak terasa panas ataupun dingin, dunia sunyi & rembulan bersinar".

ok, ni je.. malas bagi panjang-panjang.. sikit-sikit sudah..  =)
the point is.. Lailatul Qadr itu rahsia Allah.. kita tak tahu bila..
yang penting, kita berusaha memburunya.. cewah.. 

semoga bertemu malam Al-Qadr..  =)
amin..

chaiyok2~ !!    =)

Friday, July 15, 2011

PUISI BUAT HAWA


Hawa ini lemah
Maka tarbiahnya perlukan seni
Cinta Allah dan Rasulullah
Mesti bersemai di dalam hati

Cinta Pencipta adalah segalanya
Inilah kekuatannya
Atau mereka akan lemah

Mereka memerlukan Adam
Sebagai pemimpin
Namun, seandainya Adam tiada
Kuatkah Hawa?
Apakah Hawa kan sakit andai kehilangannya?

Janganlah kau wahai Hawa
Memilih penderitaan ini

Kaulah bunga harapan
Yang menghiasi dunia ini
Baktimu sangat diperlukan
Dalam mewujudkan suasana damai di sini

Adam memerlukanmu
Untuk mentadbir daerah ini penuh cinta
Baktimu sangat tinggi nilainya pada kehidupan hari ini

Jadilah kau insan yang mulia
Semulia Sumayyah, Fatimah dan Khadijah
Yang menyandarkan cinta Allah dan Rasul
Di dalam hatinya


__________________________________________________________


puisi di atas aku menulisnya selepas aku membaca novel 'Titian Nabi'.. yang gambarnya kat atas tu.. novelnya warna kuning.. kisah cinta yang buat aku nak menangis..  


usai aku membacanya.. aku menukilkan puisi ini.. semuanya hasil daripada ilham bacaanku melalui novel tersebut..  ~dan semestinya ilham itu melalui perantaraan Tuhanku~   (",)


hope ada manfaat lah ye..   


salam alaik..

Monday, June 20, 2011

SELAGI HAYATMU DI SINI


aku : adik..  kenapa ni menangis ?

adik : (menangis dengan tangan menutup mukanya)

aku : adik.. kenapa ni ?

aku datang kepadanya, mengeluarkan tisu dari poket kemejaku, aku mendekatkan diriku kepadanya.. tangisannya masih berterusan..

aku : adik.. jangan nangis.. abang ada.. 

dia mengangkat muka, memandang ke arah ku.. aku mengelap airmatanya dengan tisu.. aku memandang kepadanya..

aku : adik kenapa menangis.. cuba cerita kat abang ?

dengan nada suaranya yang perlahan disulami saki-baki tangisan, dia bersuara, namun aku masih mampu mendengarnya..

adik : abang, kenapa Allah uji kita ? (airmatanya kembali berlinang)

aku : Allah uji kita, sebab Allah nak kita selalu ingat padaNya, supaya kita selalu mengharapkan dan bergantung hanya pada Allah.. Allah uji kita sebab Allah sayang kita.. 

adik : saya nak jadi budak baik..  (nada suaranya masih sedih)

dengan rasa kasih sayang, aku memeluknya dengan erat, mencium dahinya..

aku : adik.. percayalah, Allah sayangkan adik, abang percaya, adik budak yang baik..

aku melemparkan senyuman kepadanya.. mengelap airmatanya yang kembali membasahi pipi..

aku: adik, senyum ye.. tak comel la menangis macam ni.. jom ikut abang jalan-jalan ?

akhirnya, dia tersenyum juga..  aku bahagia dengan secebis senyumannya itu.. 
sangat bermakna..

SELAGI HAYATMU DI SINI - DEVOTEES

selagi hayatmu di sini
akan kau meniti hari demi hari
suratan takdir yang menerka
bukan alasan untuk kau memendam duka

dirimu umpama purnama 
yang hilang cahaya dimamah gerhana
terbenam di lubuk gelita 
terbiar dirimu dicengkam derita

namun ku percaya suatu masa akan tiba
deritamu akan pergi jua
biarpun dunia memandangmu hina
tapi tak mengapa
ku kan bersamamu 
mengharungi hidup ini

biarkan mereka kata apa saja
biarkan mereka mencemuh menghina
pedulikan saja halangan yang tiba
semua itu adalah dugaan dariNya

tabahkan hatimu
pasrahkan dirimu
padaNya yang Satu
akan tiba waktu
mereka kan tahu
siapakah sebenarnya dirimu

__________________________________________________________________

aku lah yang menangis.. dialog di atas adalah suara hatiku.. aku sangat lemah.. tiada siapa yang tahu penderitaanku.. melainkan Allah..

aku lah 'adik' dan aku lah 'aku'..  aku yang menangis dan aku yang memujuk diriku sendiri.. aku ingin meluahkan perasaanku ini pada seseorang.. aku berharap, 1 masa nanti, bukan aku lagi yang memujuk diriku.. tetapi orang lain.. yang mana aku dapat curahkan tangisan ini kepadanya.. aku menantikannya ya Allah.. berikan lah aku kekuatan & ketabahan dalam mengharungi dunia yang perit mencalari hatiku ini..  

-hamba yang lemah mengharapkan hidayah Allah selalu menemaninya-

-dalam tangisan aku menulis-

maafkan aku ya Allah..







Wednesday, June 1, 2011

RINDU DARUL QURAN

salam alaik...
kawan-kawan.. tadi aku ternampak 1 album kat facebook, by Darul Quran Jakim.. gambar-gambar peperiksaan akhir pelajar-pelajar persijilan.. ni linknya.. (ada juga kawan aku dalam album ni)  taw tak apa yang aku rasa bila tengok gambar-gambar ni ? 


aku rasa sebak sebenarnya tak dapat masuk DQ.. seriously.. aku tengok gambar-gambar ni.. aku rasa sebak.. cemburu pun ada.. aku teringin nak masuk DQ dari dulu lagi... teringin nak menghafaz Al-Quran kitab yang mulia..


aku masih ingat.. waktu aku dapat tahu yang aku dapat pergi interview DQ persijilan.. aku rasa happy sangat.. 


masih terpahat di ingatan.. aku kena hafaz surah Az-Zariyat.. aku diberi masa lebih kurang sejam.. lepas je aku tahu aku kena hafaz surah apa.. terus aku pergi ke masjid.. aku hafaz surah tu kat sana.. 


sungguh indah masjid DQ.. ada tasik.. suka sangat.. aku fokus menghafaz di salah 1 ruang sudut masjid tu.. ingat lagi.. semangat aku menghafaz..


bila aku di test.. mula-mula ok.. lepas tu sampai kat tengah aku 'stuck'.. aduhai.. mungkin itu sebabnya aku tak layak ke persijilan DQ.. tapi, aku dah mencuba yang terbaik..


aku memang bukan pelajar DQ.. tapi aku suka sangat DQ.. ramai kawan-kawan aku DQ..  suasananya tenang bagi aku.. walaupun seumur hidup ni.. aku cuma pernah sekali je jejakkan kaki di sana..iaitu masa interview..


aku rindu nak pergi sana lagi.. teringin nak jadi pelajar sana.. tapi, Allah lebih tahu kan..


bila aku tahu yang aku tak dapat persijilan.. aku berazam nak apply diploma pula.. dan Alhamdulillah aku dapat surat temuduga di Masjid Negara.. happy sangat waktu dapat surat tu..


aku ditemani kawan aku Azhar waktu nak pergi interview kat Masjid Negara tu..
ada 2 ujian.. 1 bahasa arab & 1 lagi 'of course' lah hafazan kan.. hafazan aku kena page ke-2 surah Maryam..


namun.. diploma pun aku tak dapat.. i did try my best.. but Allah knows better for me.. sekarang ni pun.. aku da masuk UIAM.. dah habis matrik  & nak sambung degree bulan 9 ni.. insyaAllah..


aku saja je nak cerita kat kowang apa yang aku rasa.. aku suka DQ.. aku teringin nak menghafaz Alquran.. tapi, aku ni lemah.. semangat tak kuat.. oh ya Allah.. berikan aku kekuatan..   


apa-apa pun.. semoga ajaran Al-Quran sentiasa menjadi pegangan dan amalan kita..
semoga aku kuat ya Allah.. dan kowang semua..


salam sayang.. salam ukhuwwah..  fi amanillah..







Thursday, May 12, 2011

PESANAN USTAZ TOLHAH -SBPI RAWANG- 7 MEI 2011

  1. cinta Allah & Rasulullah itulah yang utama.
  2. bersabarlah & bersangka baiklah dengan Allah.
  3. meminta pendapat & menimba pengalaman daripada orang lain (yg berpengalaman).
  4. berpuasa sunat.
  5. solat istikharah.
  6. jangan matikan jam (teruskan perjuangan).
  7. bekerja kerana Allah.
  8. menghafaz Quran.
  9. selalu berdoa (b'doa mestilah dibelakangi oleh ilmu).
  10. istiqamah.
  11. cukuplah Allah bagiku (tawakkal).

Wednesday, May 11, 2011

BERJALAN TANPA HENTI




salam alaik.. kawan-kawan sihat? semoga dalam rahmat Allah selalu..  amin..


ok, post kali ni.. nak cakap pasal 'berjalan tanpa henti'... huhu... macam tajuk album Devotees yang baru keluar je... huhu.. best2.. kowang dah dengar belum lagunya? kalau belum dengar.. cepat beli albumnya.. ada 9 track.. semuanya best-best.. memang tak rugi beli..  (",)


hm...  seringkali dalam kita berjalan di atas dunia yang fana ini.. kita merasakan bahawa kita lemah.. tidak berdaya.. betul tak? (tataw la klu kowang x rasa an~ kui3)


kalau macam aku.. seriously i said, "ya Allah, terlalu berat dunia ini untuk ku harungi". Itulah yang seringkali aku rasakan.. dan aku tahu, bukan aku je yang rasa.. ada ramai lagi yang rasa macam apa yang aku rasa.. namun, aku juga yakin, bahawa Allah tidak menimpakan sesuatu ujian itu melainkan pada tahap kesanggupan & kemampuan hamba-hambanya... 


so, berat apapun yang aku rasa & kowang rasa kat atas dunia ni... itu adalah kerana kita mampu untuk mengharunginya..-aku dengan ujian aku & kowang dengan ujian kowang ~ setiap orang diuji berbeza- kita dipilih Allah untuk melalui ujian ini sebagai tanda kasih cintaNya agar kita sentiasa mengharapkan rahmat kasih sayangNya..  huhu.. kan3?


jadi, ingatlah.. kita kan ada Allah.. denganNya, segalanya pasti kita mampu harungi.. ok, nak share lirik lagu 'berjalan tanpa henti'.. i like this song very much.. it really motivates me..  ^^,






BERJALAN TANPA HENTI - DEVOTEES


bagaikan jauh jalan yang ku tempuh
langkah demi langkah akan ku gagah
hari demi hari berjalan tanpa henti
yakin ku ada sinar yang menanti


bila dah bertemu arah
yakin penuh pasrah 
padaNya yang kuasa 
dikau berserah


jika kau rebah
jika kau kalah 
bersaksilah rahmatNya akan terserlah


segala kepahitan
segala keperitan  
terima bagai penghapus dosa


malang yang menimpa
duka yang melara
mungkin di baliknya ada bahagia


jangan berputus asa 
dari rahmatNya yang maha Esa
jangan berputus asa 
ujian lumrahnya dunia





Tuesday, May 3, 2011

KE AKHIR NAFAS




Berjalan sang hamba
di atas muka bumi Pencipta
merempuh dunia yang sangat mencabar
mencalarinya, menggurisnya, menghirisnya
hingga akhirnya jatuh tersungkur

Berkali-kali dia bangun
berjalan semula
sekelip mata dia jatuh kembali
jatuhnya berulang

Seolah kali ini
tiada daya untuk bangkit kembali
dia ingin terus rebah
kembali pada Tuhannya

Tetapi, mengenangkan kotoran pada dirinya
hinanya sang hamba
tak sanggup dirinya untuk pulang dalam keadaan yang penuh dosa

Terus sang hamba berazam
ingin bangun semula
dia berdoa
“ya Allah.. berilah aku manisnya rasa bercinta denganMU, agar setiap ranjau perit yang ku lalui, aku terasa manis kerana aku ingin berkorban hanya untukMu”

Tuhan memperkenankan doanya
Dia menganugerahkan hambanya pasangan
pasangan yg memahaminya

Sang hamba kini
terus mengembara di atas dunia ini
dengan bertemankan pasangannya yang ditakdirkan Allah

Kali ini
terasa dirinya lebih kuat
langkahnya makin gagah
tika jatuh, dia lebih mudah bangun daripada sebelumnya

dia kini sedar
Allah menghantar cintaNya kepada dirinya
melalui perantaraan pasangannya

Akhirnya dia berazam
untuk terus kuat menempuh ranjau dunia
terus dan terus
demi membalas cinta Tuhannya
sehinggalah ke akhir nafasnya

Terima kasih Allah atas segalanya    

                                                                                                                     badar313 
9.55 a.m
13 April 2011
Puchong


                                   

Sunday, April 10, 2011

PROGRAM 'ANDA BIJAK JAUHI ZINA' DI POLITEKNIK MERSING

salam alaik... 
aku just nak share gambar-gambar program 'Anda Bijak Jauhi Zina' (ABJZ) di Politeknik Mersing pada 6 April lepas..
aku sebagai salah seorang facillitator.. terima kasih kepada Nur Areefah kerana sudi mengajak diri aku yang hina ini untuk menjadi sebagai salah seorang facilitator.. 
apa lah sangat aku ni.. >.<


sekitar induction pada 5 April..




barisan para facilitator & trainer..


di akhir program, mendapat sedikit cenderahati dari pihak Politeknik Mersing.. terima kasih..


bergambar bersama Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPP) Politeknik Mersing..


pengalaman aku menjadi faci kat sini.. memang mencabar.. cabaran utamanya ialah pelajar-pelajar Poli tuh sendiri yang bermacam fikrah.. dan mereka ni diploma an.. so, ada yang umur lebih kurang aku je.. ada yang atas aku pun ada.. huhu.. aku pun, buat muka matang la.. wat muka macam orang dah kahwin.. adeh..  =.=!

ok2.. ni jer cerita ABJZ yang aku boleh kongsikan.. huhu..
slm..



Friday, April 1, 2011

المخيم العربي

salam alaik.. hai kawan-kawan.. post kali ni, aku nak cerita sikit pengalaman aku dalam program yang baru je aku lalui.. program mukhayam arabi.. huhu.. ini ialah program BARSS (Bachelor of Arabic Students Society)..huhu..


program : Mukhayam Arabi
tarikh : 25-27 mac 2011
tempat : Kem Sri Raudhah Gombak


best program ni taw.. pengalaman yg menarik.. huhu.. paling best masuk hutan malam-malam lepas tu kene kacau... kuang3.. best2..  ('',)     hihi..



haa.. ni sebelum bertolak.. kat nilai lagi.. haha.. dah la b'tolak lambat.. adeh..
=.=!
ni ar kawan-kawan aku..  ^^,


saya memang suka main lumpur.. baru taw ke..  =.=!


lepas main lumpur main air ! yes !! yeay~!!
 saya memang suka main air.. ^_^
(aku tak pernah tengok muka aku seceria tuh 
~ tq la siapa yang ambil gambar ni ea~)
hihi..


jungle tracking.. huh.. sempit-sempit.. lalu je lah.. 


my beloved lecturers..


haha.. kitowang redah terowong ni taw.. hihi.. best2.. aku jumpa katak melompat.. hua3.. nasib baik aku yang jumpa.. kalau orang lain, mesti dah menjerit-jerit.. sebab katak tuh comel sangat ! 
=.='


ni kat hujung terowong.. dah nak keluar dah.. hihi..


ni dah keluar terowong.. on the way ke air terjun..




sukanya aku dapat main air terjun dengan lecturer sendiri.. thank you Allah for everything..


on the way balik..  balik lalu tepi highway jer.. tuh yang tak boleh blah tu.. haha.. ^^,



kawan-kawan saya..  (",) rindu kowang..

ok.. sampai sini je pen aku.. kepada kawan-kawan semua.. nanti kita jumpa kat UIAM Gombak bulan 9 ni ea.. thanks for everything.. salam alaik.. 


~malas nak citer panjang-panjang la, x larat~ hua3..
senyum...   ^_^






Saturday, March 12, 2011

THE REASON WHY I'M NOT A MEDIC STUDENT

Bismillahirrahmanirrahim…



Salam alaik..  waktu aku menulis ni.. aku kurang sihat.. setelah sekian lama aku tak demam, akhirnya aku demam juga.. masuk hari ni.. dah 3 hari.. tapi, Alhamdulillah demamku semakin reda.. ada selsema sikit.. batuk pun ada sikit.. hm..

Sebenarnya.. aku pernah demam kat UIA dulu.. ingat lagi, waktu tu, nak conduct program Leadtrain.. lepas tu, rasa macam tak sedap je, demam.. aku pula sebagai Program Coordinator PC (bajet aku ni penting la.. haha). 

So, aku baring jelah kat atas katil.. then, aku mesej Adibah (dia PC sekali dgn aku, memang PC 2 orang je ye). Dalam mesej tu aku cakap la aku demam.. maaf tak dapat nak bantu.. then, I take my rest.. baring lah atas katil.. Adibah ok jer.. tapi, aku tak suka kalau kerja aku, aku tak dapat buat.. & biar orang lain yang buat, serius.. aku tak suka.. hm..

I prayed to Allah so that I could get strength to do my work as a FRC.. then, lepas aku baring beberapa ketika tu, aku rasa macam ok pulak.. rasa larat pula nak buat kerja.. thank you Allah.. aku pun turun LTD (leadership & training department) & buat kerja-kerja yang sepatutnya bersama rakan-rakan committee Leadtrain yang lain.. masa tu, FRC belum ada line-up lagi.. hanya, 3 orang, aku, Halim & Adibah..

Haha.. lawak kan FRC 3 orang je.. kami pun pakai cekup jelah member-member kami yang mana sudi nak tolong kami.. dan ada di antara mereka yang terus jadi FRC  lepas tu.. amek hang !!! hehe.. memang terbaik !! thanks to all of you guys.. 

Eh.. melalut pulak aku ni, haa.. aku nak cerita pasal demam aku kali ni.. lama juga dah 3 hari.. sebenarnya, kat UIA dulu, adalah juga rasa macam tak sihat.. rasa tak sedap, tapi aku boleh lawan lagi.. mungkin sebab Allah tahu, yang aku ni banyak kerja nak handle, & banyak assignment nak buat.. so, Allah tak bagi aku demam..

Aku bersyukur sangat sebab aku demam kat rumah, bukan kat UIA dimana aku sibuk dengan FRC ataupun bukan waktu aku nak final exam.. thank you Allah…. Bila aku demam kat rumah ni.. lama pulak.. sekarang ni pun, still lemah lagi.. Alhamdulillah.. tak pe.. aku reda.. biarlah ni sebagai penebus dosa aku.. aku ni banyak sangat dosa.. ampunkan aku ya Allah.. tak kisah la berapa lama pun demam ni.. aku memang nak.. supaya dosaku diampunkan.. please forgive me ya Allah..

Ok, apa yang aku nak cerita kat sini ialah.. cerita waktu aku pergi klinik (klinik kerajaan) nak ambil ubat.. aku suka sangat dengan doktornya.. kawan-kawan, kowang suka tak profession kedoktoran? Hm.. (jawab dalam hati ye). Doktor tu perempuan, dia pakai purdah (mask sebenarnya.. nampak smart lah pulak.. hihi).

Dia baik, nak tahu dia tanya apa kat aku? Haa.. dia tanya aku sakit apa… aku jawab la, demam, sakit tekak & ada selsema sikit.. baik kan dia? Hahaha…. Mesti kowang pening.. soalan tu memang la doktor tanya.. hehe..

Ok2.. disamping dia tanya soalan tu, dia ada juga tanya :-
  1. umur berapa? (aku dengan malunya jawab "20" =.=' nak jadikan saya adik ipar ke?)
  2. buat apa sekarang? (aku jawab “ tengah cuti, baru habis matrik”.)
  3. belajar dimana? (aku jawab “ matrik UIA”.)
  4. kos apa? (aku dengan malu sambil pipi memerah menyebut “bahasa arab”.)

Doktor tu baik la.. dia tanya aku macam tu, aku suka la.. aku respek kat dia.. dia bukan sekadar tanya kesihatan kita, tapi, dia macam nak rapat dengan kita.. it's a caring.. peh.. baik weh.. aku happy kalau semua doktor macam tu.. dia nampak baik, professional, peramah.. senyum.. (tapi dia pakai purdah, macam mana aku boleh tahu dia senyum) tak kesah la.. yang penting, bagi aku, doktor tu ada sifat-sifat yang baik sebagai seorang doktor.. 

nak jadi doktor ni, bukan semata-mata kena ada ilmu je.. tapi, akhlak tu yang utama.. dia ni sabar, pandai melayan pesakit, peramah, penyenyum.. supaya pesakit tu tidak bertambah sakit.. atau tidak rasa seperti tidak dilayan..dan merasa lebih senang.. kan3? Huhu..

sungguh, bagi aku, dia seorang doktor yang baik.. aku mendoakan Allah merahmatinya selalu.. dan kurniakan syurga untuknya.. lihatlah betapa tabahnya seorang doktor, yang merawat pesakit.. bukan 1 atau 2-3 orang dalam sehari.. tetapi berpuluh malah mungkin mencecah ratusan..

mereka berurusan dengan berbagai lapisan masyarakat daripada kanak-kanak hinggalah warga emas yang berbeza latar belakang dan perangai.. siang malam mereka bekerja.. sungguh, mulianya dan tabahnya hati seorang doktor..

Aku nak minta kowang, doakan untuk para doktor dalam dunia ni, supaya mereka dikurniakan kesabaran, kecintaan yang tinggi kepada Allah.. kerana profession kedoktoran ini, sangat2 memerlukan KESABARAN YANG TINGGI.. mereka mengorbankan masa, dan tenaga mereka untuk kita yang memerlukan.. 


aku sendiri, mungkin tidak tabah seperti doktor yang merawat aku (aku tak tahu nama doktor tu aku lupa tanya). Nak tahu kenapa aku tak ambil medik ? jawapan aku ada 2 je :-


  1. Aku rasa aku tak cukup sabar dan ini tidak melayakkan aku menjadi seorang doktor. Aku sedar & tahu diri aku macam mana. Aku lebih cenderung ke arah pendidikan.
  2. Aku mabuk darah, dulu masa sekolah rendah, dengar perkataan darah je rasa macam nak pengsan, belum tengok  darah betul-betul lagi depan mata. tapi sekarang ni dah ok sikit    =.='
so, kesimpulannya.. i love doctor profession.. but, i'm not 1 of them.. Allah knows the best for His servants right.. kat sini, aku nak sebut kat kowang 2 orang doktor kat Malaysia yang aku kagumi.. (sebenarnya ramai lagi, tapi tak tahu & tak kenal)   =.='


Dr Farhan Hadi.. di sebelahnya ialah Fatimah Syarha, isteri tercintanya.. Dr Farhan Hadi merupakan salah seorang kolumnis majalah Solusi.. i love to read his articles..



Dr Danial Zainal Abidin.. beliau menulis buku yang bertajuk 'perubatan islam dan bukti sains moden'. Aku suka sangat tengok dia ceramah kat tv..  best2..  (",)

hm.. aku mengagumi profession kedoktoran.. tapi, tak kisah la kita profession apa pun kan.. walaupun tukang sapu sampah, ia tetap mulia selagi mana kita memperoleh hasilnya dengan cara yang halal & melakukannya semata-mata kerana Allah..

i love medic !!!

salam alaik..